CroppedImage
Foto: CALEB SHAVER on Unsplash

Å finne livet

Nylig så jeg en filmsnutt på Instagram. Det var en liten gutt, kanskje halvannet år, som strigråt og kjempet imot noen voksne som ville sette på ham et par briller. Til slutt klarte de voksne det.

 

Reaksjonen hos den lille gutten da han fikk på seg brillene, var nydelig. Protestene stoppet, gråten stilnet. Tilbake satt en liten gutt som så seg forundret rundt, mens smilet sakte vokste fram. Han så verden for første gang slik den faktisk var. Han ble reddet fra seg selv. Han måtte legge bort sin egen vilje, fornekte seg selv, for å finne synet.

 

En nøkkel

Jesus sier noe jeg syns minner om dette. Han sier at den som vil følge ham, må fornekte seg selv og ta opp sitt kors, og at den som vil finne livet må miste det. 

Jesus mener ikke at vi skal dø bokstavelig. Snarere tvert imot. For Jesus sa at han var kommet for å gi oss liv i overflod. Det kan se ut til at nøkkelen Jesus gir oss for å finne dette livet, er noe som redder oss fra oss selv, fra omverdenens krav, fra at vi blir så selvbevisste at vi går til grunne. Nøkkelen som rekkes oss, er at vi klarer å legge ned vår egen vilje, slik at Guds gode vilje for oss kan bli vår. 

 

Bevare

Vi blir ofte fortalt at vi må følge hjertet vårt. Det høres ut som en god og forlokkende tanke. Man tror til og med at ordene er fra bibelen. Det er de ikke. De ligner på et vers fra bibelen, men de er bittelitt annerledes: «Bevar ditt hjerte», sier bibelen, ikke følg. «Bevar ditt hjerte, for livet går ut fra det.»

Å bevare sitt hjerte er en annen måte å si det Jesus sa: «Ta opp ditt kors. Fornekt deg selv. For den som mister sitt liv, skal finne det.» Gå ned fra tronen i eget liv, og la Gud få førsteplassen. La Gud sette agendaen, han som kjenner deg aller best, og vet hva dine lengsler er. La hans kjærlighet til menneskene blir drivkraften i det du gjør, la hans interesser i verden bli dine.

 

Fornekte seg selv?

Men hva betyr det i praksis?

Jesus inviterte mennesker i sin samtid til å følge ham. Vi kan oppsummere konsekvensene for de som gjorde det, i tre punkt:

  1. De var sammen med Jesus
  2. De ble mer og mer preget av Jesus, så de lignet ham
  3. Etterhvert begynte de å gjøre mer og mer av det Jesus hadde gjort. 

Hva betyr det for meg? Og kan dette handle om å fornekte seg selv?

Jeg ser for meg at om jeg lever disse tre punktene, vil jeg i stadig større grad se livet gjennom brillene til Jesus, lik gutten på filmen fikk se verden gjennom nye briller. 

 

Hverdagens valg

Men det er klart jeg stritter i mot av og til. Jeg har mye annet jeg vil bruke tid og krefter på, så jeg kjemper mot brillene. Og selv om jeg har veldig sansen for hvordan Jesus møtte andre, så kjenner jeg at det koster meg å skulle sette andre først. Så jeg kjemper mot brillene.

Og når det kommer til å gjøre det Jesus gjorde... helbrede, vekke opp døde... Men vent: det er kanskje ikke dét som er invitasjonen. Det kan hende Jesu invitasjon til meg er mer jordnær enn som så! For hva annet gjorde Jesus? Han hadde tid til å henge med de som ikke var en del av «det gode selskap», han var stadig på vei til eller fra et måltid, han hadde tid til avbrytelser og nattlige samtaler, han tok seg gode pauser og var sammen med sin Far, han delte av sin tid, sin kjærlighet, sin berøring og gode blikk. 

Tenk om det er dette som er å følge Jesus: å la mine hverdagslige prioriteringer preges av måten Jesus levde på og var sammen med andre. Tenk om dette er nøkkelen han gir oss i møte med andre mennesker.

 

Nye briller

Om vi våger å bruke nøkkelen Jesus rekker oss, så vil vi kunne erfare at han frir oss fra å se uklart. Da vil vi få noen briller som gjør at vi ser verden og menneskene rundt oss på en ny måte, med hans blikk. Gjennom å fornekte oss selv, så vil vi kunne få et glimt av det som er en av livets store hemmeligheter: vi finner en dypere glede. 

Kan det være dette Jesus tenker på når han sier at om vi søker ham først, vil vi få alt det andre i tillegg. «Alt det andre....» Hva er alt dette andre vi vil få i tillegg? Tenk om det rett og slett handler om at vi da vil finne selve Livet. Fordi vi våger å fornekte oss selv og sette Gud først, våger å la «de voksne sette på oss brillene», så vi ser tydelig. Så finner vi livet. 

Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg. Matt 6, 33
 


Artikkelen sto først på trykk i avisen Dagen 28.1.23

Flere betraktninger