jeg-gir-op_broderi
Foto: Lars A. Fredriksen

Kjærlighet på trass

Nå syns jeg det skjer det litt for mye på en gang i vår verden! Men jeg nekter å gi opp. Jeg nekter å la all uro ta fra meg troen, håpet og kjærligheten.

Overgangen mellom 2020 og 2021 har vært særdeles turbulent! Vi hadde kanskje et lite håp om at ting ikke kunne bli verre, og at korona-situasjonen ville begynne å bli bedre over nyttår. Så skjer det motsatte, og smittetallene øker; i mitt område er de kritisk høye for tiden, og vi får knapt møte folk. 

Meningsløst

Så skjer dette forskrekkelige leirraset i Gjerdrum, og ti mennesker blir meningsløst revet ut av livet. Det er så meningsløst og vondt! Og jeg tenker: hvordan går man videre etter en slik traumatisk opplevelse? Etter så store og vonde tap? Det er imidlertid èn ting som jeg midt i alt blir berørt av positivt, som midt i det totalt skremmende blir nydelig: menneskets verdi! Det å se hvordan redningsmannskaper – heltene – gikk inn i rasområdet i dagevis uten å gi slipp på håpet, var sterkt. De holdt dette foran seg: «Det kan være noen her fortsatt, det er fortsatt et håp om at noen fortsatt er i live.» Og de fortsatte å lette med uforminsket styrke. Samtidig ble de evakuerte omsluttet med omtanke og praktisk omsorg i form av donasjoner av både mat, klær og andre ting. 

Menneskets verdi

Å se hvordan mennesker kan støtte hverandre og være medlidende i hverandres situasjoner, gjør noe med meg. Jeg blir dypt berørt av hvordan man kjemper til det ytterste for om mulig å redde noen. Og jeg syns det forteller enormt mye om både menneskets kraft i de dypeste kriser, og om menneskets verdi. 

Det gir meg tro på at vi vil stå sammen når det røyner på. Det gir meg håp for fremtiden. Det viser at kjærligheten er standhaftig og tåler mye, ja alt, faktisk.

Galskap i USA

Dessverre sluttet ikke det ferske årets nyheter med dette. Vi kom ikke lenger enn seks dager uti året, før galskapen i Washington tippet helt over ende. Hvordan en president i et demokratisk land kan lukke øynene for virkeligheten, og oppildne sine landsmenn til å innta Kongressen, med det resultatet at fem mennesker mistet livet i opptøyene, er aldeles uforståelig!  I dag, 7.januar, leser jeg at Biden nå er formelt godkjent som president, og  CNN skriver i en heading at Trump lover en fredelig overgang. Jeg håper folkene rundt ham vil sikre at så skjer, og at vi kan se spor av menneskets verdi og storhet, det som ble så tydelig i Gjerdrum, i den kommende overgangen til en ny president.

Kjærlighet på trass

Troen, håpet, kjærligheten - jeg akter å holde fast på de tre. Selv om virkeligheten viser seg fra sin vrangside, og selv om det kan virke som om håpet ikke lenger lever, som om troen har fallert og som om kjærligheten har sviktet, så har det ikke det! Jeg sier det på trass: det har ikke det! Troen, håpet og kjærligheten lever, og jeg akter å holde fast i det.  Når hver av oss tar små og større valg som fører oss i retning av nettopp de tre, vil du og jeg kunne bidra til at de tre vil fortsette å leve der vi er. Fordi de skal bli stående fast! Og størst av dem er kjærligheten! 

1.Kor13, 4-7 + 13:

  4 Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
          den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.
     5 Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
          er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.
 6 Den gleder seg ikke over urett,
          men har sin glede i sannheten.
     7 Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

13 Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet.
          Men størst blant dem er kjærligheten.

Flere betraktninger